IRIS Rail


IRIS-Rail is specifieke certficeringsregeling voor de railwayindustrie. De eisen zijn gebaseerd op ISO9001:2008, aangevuld met enkele specifieke aanvullingen per normelement. Het systeem kent ook een aantal zogeheten 'knock-out questions' en 'maturity levels'. IRIS is gestart in 2005 met het doel het kwaliteitsniveau in de keten van railwayleveranciers te verbeteren. Via de website van IRIS (http://www.iris-rail.org/) zijn de gegevens, inclusief auditprestaties, van alle gecertificeerdeorganisaties inzichtelijk. Dit maakt het voor producenten in de sector eenvoudiger om geschikte leveranciers te selecteren. De belangrijkste reden voor een eigen, specifiek, onderscheidend managemenstsysteem was de toenemende globalisering in productie en dienstverlening in de Europese railwaysector. Ondanks dat IRIS een Europees initiatief is bevindt een groot deel van de IRIS-gecertificeerde bedrijven zich buiten de EU, voornamelijk in China.In Nederlands is IRIS nog tamelijk onbekend. Op dit moment zijn er slechts 6 organisaties in het bezit van een IRIS-certifikaat (waarvan 1 het certifikaat heeft behaald met onze ondersteuning).

In 2016 tekende de NS en Nedtrain een intentieverklaring om IRIS te implementeren in hun bedrijfsvoering. Aangezien IRIS sterk georienteerd is op de toeleveringsketen gaan leveranciers van deze organisaties te maken krijgen met de eisen van IRIS Rail. focus

 • De Feiten
 • Ons uitgangspunt
 • Het resultaat
 • De toekomst
 • De kosten


 • De Feiten

  IRIS Rail is tot op heden een nogal exclusief keurmerk. Maar dat gaat naar verwachting snel veranderen. Producenten in de toelevingsketen van Nedtrain en NS gaan aankomende jaren geconfronteerd worden met de eisen van IRIS Rail. Ondanks dat IRIS Rail gebaseerd is op ISO9001 zal er, afhankelijk van het reeds bereikte organisatieniveau, extra inspanning geleverd moeten worden om het het managegementsysteem te laten voldoen aan de zwaardere, specifiek eisen.

  IRIS Rail is een initiatief van enkele grote organisaties in de Europese railwaysector (onder de vlag van UNIFE, gevestigd in Brussel). Het 'systeem' en de methodiek tot certificeren is ondanks het internationale karakter, toch iets formeler dan wat we in Nederland gewend zijn. De documentatie is bijvoorbeeld in een beperkt aantal talen te verkrijgen en niet in het nederlands. Het aantal certificerende instellingen dat dit schema mag certificeren is ook beperkt om over het aantal auditoren maar te zwijgen. Zeer exclusief dus, maar voor kleinere organisaties in de toeleveringsketen wellicht een drempel.


  Ons uitgangspunt

  Uw werkt al jaren succesvol in de toeleveringsketen van de railwaysector? Uw producten en diensten voldoen aan de 'requirements'? U heeft een goed functionerend managementsysteem? Dan heeft u misschien enkel wat hulp nodig om de aanpassingen t.b.v. IRIS Rail te implementeren. Met onze ervaring helpen wij u daar graag bij.

  Het resultaat

  focus Na aanmelding bij IRIS en het aanvragen van het certificeringstraject worden de benodigde maatregelen en gegevens t.b.v. de implementatie verzameld. Nog ontbrekende onderdelen worden in gezamenlijk overleg ingevuld en na een interne audit en management review bent U klaar voor certificering. Met het behalen van het certifikaat wordt U tevens opgenomen in de database van IRIS zodat (potentiele) klanten en toeleveranciers U weten te vinden. Uw continuiteit in de railwaysector is daarmee verzekerd!

  De toekomst

  Ook het IRIS certifikaat wordt verstrekt voor drie jaar. Jaarlijks vindt een controle plaats door de certificerende instelling. IRIS verplicht u net als ISO9001 tot periodieke beoordelingen van uw eigen managementsysteem. Daarnaast zut U moeten aantonen het 'maturity level' van uw organisatie structureel te verbeteren.

  De kosten

  In verband met de specifieke eisen in relatie tot het niveau van uw organisatie is het helaas niet mogelijk om op voorhand een inschatting van de kosten te geven. Neem gerust contact op voor meer informatie!  (wijzigingen voorbehouden. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Alle prijzen zijn exclusief btw.)